Keresés a blogban

Nyílászárók, ajtó és ablak

A megfelelő nyílászárók nemcsak energetikai szempontból fontosak, de a lakás stílusát is befolyásolják, hiszen egy-egy ajtó elég nagy felületet képvisel, az ablakok pedig a kilátást és a fény szabad beáramlását biztosítják, így óhatatlanul rájuk téved a tekintet.


A jó hőszigetelő képességű és esztétikus ajtó, illetve ablak tehát lényeges, ügyelni kell a minőségre a választáskor. Na de miből lehet válogatni?

Fa nyílászáró


A minőségi fa nyílászáró épp olyan hosszú élettartamú tud lenni, mint műanyag társai. A fa kiváló hővezetési, hőtágulási tulajdonságokkal rendelkezik, így a belőle készült ablak vagy ajtó jól ellenáll a hőmérsékleti változásoknak. Sokan választják ezt a természetes anyagot, melynek segítségével szépséget és melegséget csempésznek otthonukba. Megfelelő felületkezeléssel a fa nyílászáró hosszú évtizedekig szolgálja a lakókat.

Műanyag nyílászáró


Egy modern műanyag ablak vagy műanyag ajtó is jó választás lehet, ha nem akarunk a felületkezeléssel bajlódni, és egyszerűen lemosható nyílászárókat szeretnénk. A műanyag ablakot nem fenyegeti a vetemedés, gombásodás vagy szú támadás veszélye, így aki kedveli a szintetikus anyagokat, bátran válassza ezt a típust.

A tetőtéri ablakok spéci típust képviselnek az ablakok között, kialakításuk a ferde falba való beépítési kritériumokhoz igazodnak. A tetőtéri ablak bukó nyitású, szintén készülhet fából vagy műanyagból is, alumíniumból ritkán gyártják. A megfelelő hőszigetelésnek itt különösen fontos szerepe van, nem lehet sokkamrás nyílászáró profilt alkalmazni, mert a több réteges üvegezésnek már nagyon komoly súlya lenne, amit a billenő szerkezet nem bírna el a hosszú távú használat során.